IZNADPROSJEČNA TRANSPARENTNOST GAREŠNIČKOG PRORAČUNA

Grad Garešnica je prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije lokalna jedinica koja ima vrlo dobru proračunsku transparentnost, što je iznadprosječan rezultat koji ga svrstava u red gradova s najtransparentnijim proračunima u Hrvatskoj. Rezultat je to posljednje analize proračunske transparentnosti županija, gradova i općina koju je taj Institut proveo u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine te ga objavio u svojem glasilu od 1. srpnja 2016. godine.

Institut za javne financije proračunsku je transparentnost tijekom istraživanja mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili: Godišnje izvršenje proračuna za 2014. godinu, Polugodišnje izvršenje proračuna za 2015. godinu, Prijedlog proračuna za 2016. godinu, izglasani Proračun za 2016. godinu i Proračun za građane za 2016. godinu. Proračunska transparentnost vrlo je važna za građane kojima se kroz objavu proračunskih dokumenata omogućuje sudjelovanje u proračunskom procesu, odnosno osigurava sudjelovanje u planiranju proračuna za iduću godinu te kontroliranje prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava.

Iako je prema ovom istraživanju ocijenjen kao iznadprosječno transparentan grad, treba naglasiti da Grad Garešnica osim urednog objavljivanja proračunskih dokumenata na svojoj web stranici ima objavljen i proračunski vodič za građane, a koji iz nekog razloga nije priznat kao objavljeni dokument. Razlog za to ne znamo, ali da je i to uzeto u obzir, Grad Garešnica bi po proračunskoj transparentnosti bio na samom vrhu ljestvice svih gradova u Republici Hrvatskoj.

Više o samom istraživanju Instituta za javne financije kao i interaktivnu kartu možete pogledati na sljedećoj poveznici.