Proračun u malom - Vodič za građane

Drage sugrađanke i sugrađani !!

U želji da Vam približimo cjelovito funkcioniranje Grada Garešnice, projekte koje smo realizirali ili započeli u protekloj godini, ali i brojne projekte i aktivnosti koje tek želimo odraditi, predstavljamo Vam ovaj PRORAČUN U MALOM GRADA GAREŠNICE za 2017. godinu.

Proračun je temeljni financijski akt svakog grada u kojem se planiraju sredstva za sve projekte i aktivnosti vezane uz dječji vrtić, javnu vatrogasnu postrojbu, knjižnicu i čitaonicu, gradsku upravu, kulturu, tehničku kulturu, sport, vatrogastvo, turizam, komunalnu infrastrukturu, poduzetnike, poljoprivrednike, stipendije, rodilje, socijalu…

Proračun Grada Garešnice za 2017. godinu planiran je u rekordnom iznosu od gotovo 48 milijuna kuna. Na koji su način planirani prihodi i primici, ali isto tako i rashodi Proračuna, možete vidjeti u dijelu koji slijedi.

Iza nas je još jedna uspješna proračunska godina, u kojoj je izvršenje proračuna dosegnulo 24,6 milijuna kuna. Iako nas to ne može u potpunosti zadovoljiti, treba jasno naglasiti da je to najveći realizirani proračun u povijesti Grada Garešnice, za oko milijun i petsto tisuća kuna veći od dosad najvećeg onog iz 2015. godine !!

Važno je naglasiti i činjenicu da je Grad mnogo likvidniji nego proteklih godina, a podsjećamo Vas da cijene komunalne naknade i komunalnih usluga nismo povećavali već godinama. I još jedna važna činjenica - Garešnica jedan od rijetkih gradova koji nema nikakvih zaduženja u obliku kredita ili jamstava !!

U 2016. godini uspješno smo odradili rekonstrukcije nogostupa u Garešnici (Kolodvorska ulica i ulica Mate Lovraka) i Garešničkom Brestovcu, modernizaciju javne rasvjete šest najprometnijih ulica u Garešnici, obnovu fasade Hrvatskog doma i ulaza u zgradu Gradske uprave u Garešnici, uređenje i asfaltiranje površina u Kaniškoj Ivi (novo igralište, prilaz do spremišta DVD-a i prilazna ceste prema groblju), postavljanju rasvjete na pomoćnom nogometnom igralištu u Garešnici, obnovu mjesnih domova u Velikom i Malom Pašijanu, nastavak  radova na mjesnom domu u Kajgani i Vatrogasnom domu u Zdenčacu, kući oproštaja u Trnovitičkom Popovcu i Dišniku, uređenju parka u središtu Hrastovca, a radilo se i u drugim mjesnim domovima i naseljima…

U tijeku su radovi na izgradnji infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kapelica, rekonstrukciji ulice Bana Jelačića u Garešnici, rekonstrukciji javne zgrade u ulici Vladimira Nazora u Garešnici, a uskoro kreću najavljene  rekonstrukcije Radničke ulice, ulice Petra Svačića, nogostupa na Gajinama, izgradnjom spremišta za DVD Brestovac, uređenje dječjih igrališta…

Za 2017. godinu su planirani mnogobrojni projekti i nastavljamo s prepoznatljivom strategijom ravnomjernog razvoja čitavog Grada Garešnice. Želimo dovršiti sve započete projekte, te se potom usmjeriti na nove - izgradnju novog dječjeg vrtića, izgradnju Tehno parka i start-up inkubatora, modernizaciju knjižnice i čitaonice, izgradnju komunalne infrastrukture u naseljima gdje ista još ne postoji, modernizaciju prometnica, nogostupa i javne rasvjete, obnovu mjesnih domova, ulaganja u turističku infrastrukturu, provedbu socijalnih projekata…

I dalje ćemo ulagati sredstva za projektnu dokumentaciju budućih projekata i aktivnosti. U 2016. godini smo izradili elaborat „Prometno uređenje Grada Garešnice“, te nastavljamo s izradom projekata za nerazvrstane ceste na području cijelog grada, gdje ćemo dobiti i podlogu za javljanje na natječaje iz fondova Europske unije.

Želja nam je ovim vodičem što jednostavnije i razumljivije pokazati što smo odradili i što planiramo raditi, koji su to strateški ciljevi i projekti, te kojim smjerom želimo da se naš grad razvija. Cilj nam je da upravo Vama, našim sugrađankama i sugrađanima, budemo što dostupniji, kako bismo bili Vaš još učinkovitiji javni servis.

Proračun u malom - vodič za građane možete preuzeti u kategoriji "Gradski proračun" ili klikom ovdje.